Először is tisztázzuk a fogalmakat, hogy tudjuk, hogy mit is készítünk:
Tortilla – A kukorica lepény, mindennek az alapja.
Amikor a lepény tenyérnyi, megtöltik és félbe hajtják az a Taco.
Amikor a lepény nagyobb, megtöltik és feltekerik, majd mind a két végét behajtják, akkor Burrito.
Amikor a lepényt megtöltik, majd feltekerik és forró zsiradékban kisütik, akkor Enchilada.
Amikor két lepény közé tölteléket és/vagy sajtot (ezen vitatkoznak a téma szakértői) raknak, majd serpenyőben vagy tepsiben átsütik, az a Quesadilla.
Amikor a lepényt olajban vagy szárazon kisütik, majd rétegezve megtöltik az a Tostada.
Amikor a lepényt háromszögletű darabokra vágják, olajban vagy tepsiben megsütik akkor Tortilla chips, ami a Nachos alapja.
A másik amit tudni kell, hogy a Magyarországon termesztett kukorica nem alkalmas olyan módon tortilla készítésére, mint ahogy azt Mexikóban teszik. Sajnos én beleszaladtam a problémába. Naivan azt hittem, hogy kukoricaliszt, víz, só és már készen is van a tortilla. NOS, SAJNOS NEM. Mivel a mi kukoricalisztünk nem marad egyben. A Spektrum Home műsorában mutatták egyszer, hogy egy mexikói faluban leszedték a kukoricát, majd elvitték és ledarálták. Hihetetlen, de a darálóból kijött kukorica állaga pont olyan volt mint a mi kenyértésztánk. Akkor a trükk a következő: Tortilla
Hozzávalók:
- 250 gramm kukorica liszt
- 250 gramm búza liszt
- 180 ml víz
- só
- 1 csomag sütőpor
Tortilla elkészítés:
A két lisztet összekeverem a sütőporral és a vízzel. (A víz mennyisége annyi legyen, amennyivel kenyértészta állagú lesz a keverék.) A gyúrás után pihentetem kb. 40 percet. Utána hengert formálok belőle, és kb. 6 részre osztom. A részeket vékonyra nyújtom, és forró serpenyőben kisütöm a lapokat.
- 0,5 kg csirkemell filé
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- gyömbér
- paprika (kápia, zöld, fehér TV paprika)
- kukorica konzerv
- fejtett bab konzerv
- paradicsom
- ételízesítő
- Erős Pista
- mexikói fűszerkeverék
- bors
Ragu elkészítés:
Az apróra vágott csirkemell filét forró serpenyőben lepirítom, és párolom. Közben hozzáadom az apróra vágott zöldségeket, és a további hozzávalókat, ízlés szerint fűszerezem. Tálaláskor a kész ragut (most már tudjuk, hogy ekkora méretben) burrito-ba tesszük és feltekerjük.